Sataa! Ennen reissua oli vähän puhetta lepopäivän pitämisestä, että kroppa tottuu jatkuvaan ajamiseen – ja ehtii palautuakin välissä. Se nasahti nyt tälle keskiviikolle, H2O:n valuessa taivaalta tasaisena virtana. Nonstop-pingisturnauksen taukojen lomassa onkin hyvä vähän kirjoitella pointtereita Morzineen (tai yleensäkin Protes du Soleilin alueelle) aikoville matkaajille.

Vinkkejä kaikille

EDIT: 19:45: hanki sadepäivien varalle Pleikkari 😉

– Jos opettelet edes muutaman sanan ranskaa, paikalliset ovat todella ystävällisiä. Majoituslaitoksien mummot eivät osaa sanaakaan muita kieliä. Viittomakieli toimii 🙂
– Majoittumisesta peritään vierailijavero, joka vaihtelee 0,15-1,07 euroa per henkilö per yö. Summa ei ole suuri mutta sitä ei ole lisätty majoitusmaksuun, joten majoituksen päälle tulee tuollainen muutaman euron lisä, jota ei kannata ihmetellä.
– Kylissä on ahdas liikkua autolla. Hanki majoitus läheltä ydintä, pyörällä tai kävellen on helpoin navigoida pikkuasioita. Älä hanki majoitusta vastakkaiselta seinämältä, vaikka matka olisikin vain kilometri, korkeuseroa voi olla sata metriä (mukava kiivetä ostosten kanssa!).
– Majoituksen varaus vaikka http://www.resa-morzine.com/ – yleensä ottaen varausjärjestelmät ovat todella 1990-lukua.
– Majoituksen maksu meni tällä reissulla niin, että ensin varataan ja maksetaan tilille varausmaksu. Loput maksetaan paikanpäällä käteisellä. Joo kyllä, Morzinessa on pankkiautomaatti.
– Kauppojen hintataso sama tai kalliimpi kuin Suomessa. Tuontitavara kalliimpaa. Souveniir-paikkoja on reilusti.
– Budjetissa kannattaa varautua yllättäviin viini-, juusto- ja leivonnaishankintoihin sekä ex tempore – kahvilahetkiin. Kylien keskustat ovat mahtavia!
– Keliolosuhteet muuttuvat nopeammin kuin Suomessa, siis kuoritakki mukana tai vähintään ”emergency poncho”, jos keli on epävakaista.

Vinkkejä pyöräilijöille

– Majoite: varmista että pyörät voi varastoida majoituskohteessa
– Turva: ota oma vaijerilukko mukaan pyörää varten
– Vakuutukset: varmista että matkatavaravakuutuksesi arvo kattaa vähintään pyörän arvon.
– Lennot: selvitä etukäteen mahtuuko fillari koneeseen, ja pitääkö se olla laatikossa vai kokonaisena. Esim. Finnairilla pyörä kulkee 75 euron hintaan per suunta.
– Siirtymä: shuttlekyyti on kätevä tapa liikkua kentältä kohteeseen (vaikka http://www.skiidygonzales.com/ 73 euroa per hlö meno-paluu ja joustava toimitus ovelta ovelle)
– Aikataulu: varaa reilusti aikaa, että ehtii ajamaan ja tutustumaan paikkoihin. Viikko on ihan minimi.
– Shoppailu: pyöräliikkeitä on paljon, mutta hinnat korkeahkot
– Huolto: ota varaosia mukaan harkiten, koska liikkeitä on niin täältäkin löytyy yleisimpiä osia, mutta eksoottisemmat esim. korvakkeet kannattaa ottaa mukaan
– Hissi: useamman päivän hissilippu mtb-hommiin on edullisempi kuin kerta- tai tuntilippujen ostaminen
– Hissi ja pyörä: ei tartte jännittää, useimmissa paikoissa on työntekijä joka kiinnittää / irrottaa pyörän hissistä. Muualla kannattaa seurata tarkasti miten muut fillarin asentavat, telineet ovat yleensä todella toimivia ja simppeleitä.
– Kielimuuri: MTB = VTT Ranskassa
– Suunnistus: Portes du Soleilista on olemassa kokonaan oma kartta pyöräilijöille, josta näkee hienosti hissipyöräilyreitit (ja vähän muutakin)
– Suunnistus: houkuttele joku ennenkin paikanpäällä ajanut mukaan ekalle reissulle, niin säästät aikaa
– 16:30: kannattaa olla tarkkana hissien aikataulujen kanssa, ettei jää vuoren taakse ilman paluunousua
– Tankkaus: rinneravintolat ovat osittain auki kesäisin. Ne ovat tyyriihköjä, mutta ei hassummilla maisemilla varustettuja. Jos menet kauemmaksi niin ota varuiksi evästä mukaan. Mutta jos jotain odottamatonta tapahtuu, niin vuorien ympäri on todella pitkä matka kitkuttaa.
– Kulttuuri: vaikka asvalttitiet ovat vaarallisia luonnostaan, on liikenteessä pyörällä turvallinen olo. Autoilijat kunnioittavat pyöräilijää ja väistävät jos pystyvät.

Jaahas. Unohtuikohan sitä vielä jotain… niin, huomenna toivottavasti on kuivempaa ja toivottavasti pääsemme hyökkäämään aamusta Tourille:

http://en.portesdusoleil.com/portes-du-soleil-mtb-tour.html

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.