Pyöränkuljetustelineen hankinta autoon askarruttaa monia.

Tässä jutussa ollaan keskitytty nyt lähinnä Thulen telineisiin, koska vain niistä on käytännön kokemusta, ja niistä on kysytty Internetin ihmeellisessä maailmassa kaikkein eniten. Myös saatavuus on Suomen korkeudella hyvällä tasolla.

Auton polttoaineen kulutus nousee kaikissa tapauksissa, kattotelineissä hieman enemmän kuin vetokoukkutelineissä. Myös ilmavirran aiheuttama suhina voi tehdä aavistuksen enemmän melua kabiiniin.

Kahden vai kolmen pyörän teline?

Ehdottomasti kolmen. Yleensä vastaava kahden pyörän teline maksaa melkein saman verran mutta se kolmas pyörä jää aina vaille paikkaa, vaikka et normaalisti tarvitsisikaan kuin kahta. Kolmipaikkaiseen voi myös laittaa kaksi pyörää isommalla välillä, jolloin tunnelma ei ole niin tiivis.

Roikuttavat vetokoukkutelineet

Thule HangOn saksityyppinen teline on kevyt, suht nopea kiinnittää ja se menee näppärästi peräkonttiin muiden tavaroiden sekaan. Se on myös jo hieman tukevampi, ns. ensimmäinen kunnon teline kun verrataan kaupoista saatavaan lattaraudasta ja neliöputkesta tehtyyn ”hinnat alkaen” perustelineeseen, jossa pyörä heiluu ja vaappuu pahimmillaan kuin maailmanlopun edellä. HangOn tarjoaa hieman enemmän kiinnitysmahdollisuuksia ja tukevuutta kuin hinnat alkaen mallit.

https://www.thule.com/fi-fi/bike-rack/towbar-bike-racks/thule-hangon-3-_-974000

HangOn-telinettä voi suositella, mikäli peräkontissa on tila kortilla ja reissun päällä halutaan ottaa teline vähän väliä pois peräkoukusta. Mikäli päädyt tähän niin suosittelemme, että pyörä(t) varmistetaan vielä ylimääräisellä liinalla, sillä vaarana on että lyhyet vaakaputken tai vinoputken ympäri sidottavat kumiremmit irtoavat vauhdissa. Nimittäin kokemusta on.

Tasotyyppiset vetokoukkutelineet

Thule RideOn – tyyppiset telineet asennetaan vetokoukkuun. Pyörä kiinnitetään sekä renkaista, että ylempää johdettavalla varrella joten kiinnityspisteitä on kolme. Teline on painavampi ja vie enemmän tilaa kuin saksitelineet, mutta kääntöpuolena pyörä on tukevasti kiinni ja teline saattaa suojatakin fillareita paremmin. Telineissä yleensä on myös omat valot ja paikka lisäkilvelle. Pitää muistaa sitten parkkipaikoilla ja peruuttaessa, että sinulla on arvotavaraa vetokoukussa! Usein parkkitutkakin luulee että perässä on peräkärry, ja jättää varoittamatta esteistä.

https://www.thule.com/fi-fi/bike-rack/towbar-bike-racks/thule-rideon-3-_-9503

Edelläolevan linkin RideOn – telineessä alkaa perusasiat olla kohdallaan. Mikäli budjetti on rajoite kuten se usein on, tällä telineellä saa jo turvallisen ja tukevan kiinnityksen kaikenlaisille pyörille. Neliöputkesta tehdyt renkaiden kiinnitysvarret ovat vaan hieman lyhyet, ja nykygeometrian pitkät pyörät voi olla hankalia köyttää kiinni telineeseen. Tämä teline kallistuu jo pois edestä, kun menet takaluukulle. Hyvä hinta-laatusuhde mutta parempaakin on luvassa…

https://www.thule.com/fi-fi/bike-rack/towbar-bike-racks/thule-velocompact-3-7-pin-_-927002

Ehdoton suosikkimme on tällä hetkellä kolmipaikkainen VeloCompact. Siitä näkee minkä vuoksi Thulen telineitä on maailmalla niin paljon! Ergonomia ja muotoilu on hinkattu vuosien mittaan kohdalleen ja pidempikin pyörä istuu suhteellisen nätisti rengaskiinnikkeisiin, joita voi liikutella oikeaan kohtaan. Kallistustoiminto aktivoituu jalalla painamalla ja vetokoukkukiinnitys on todella nopea, joskin vaatii jonkin verran voimaa lukittuakseen (sen kyllä huomaa kun lukittuu). Myös pikakiinnitysremmien toimintaa on viilattu ajan saatossa ja nämä toimivat paljon paremmin kuin 10-15 vuotta vanhassa vastaavassa telineessä. Varsissa on nykyään myös lukot, joten pikaista kioskilla piipahtamista uskaltaa harrastaa vaikka pyörät ovat perässä ja auto vartioimatta.

Talvella peräkoukkutelineet ovat haastavia, koska tiesuola ja loska kerääntyy pyöriin helposti. Kannattaa ainakin huuhdella fillarit talvikuljetuksen jälkeen, esimerkiksi teräksiset jarrulevyt ovat herkkiä korroosiolle.

Ainakin maastopyörät ovat levinneet nykyään, sillä vierekkäin laitetut pyörät hankaavat helposti toisiinsa. Kannattaa pitää mukana pehmusteita, vaikka putkieristeen pätkiä, joilla pyörät saa erotettua toisistaan.

Kattotelineet

Thule ProRide – kattoteline vaatii auton oman taakkatelineen kaveriksi. Sen jälkeen sinulla onkin luotettava kumppani fillarin kuljetukseen – pyörä kiinnitetään molemmista renkaista ja vielä ylempää vinoputkesta ja menopeli on ylllättävän vakaa tällä kiinnityksellä. Muistathan kuitenkin että auton korkeus kasvaa, ja omaan tuttuun autokatokseen hurauttaessa kannattaa kerrata mantraa ”pyörät katolla, pyörät katolla..” tästäkin on kokemusta!

https://www.thule.com/fi-fi/bike-rack/roof-bike-racks/thule-proride-_-598001

Ennen telineen ostoa on myös syytä kokeilla miltä tuntuu nostaa oma fillari auton katolle. Jos on kovin lyhyt tai auto korkea niin tämä voi olla haastavaa ja vetokoukkuteline saattaisi olla tällöin parempi vaihtoehto. Toisaalta jos autoon on jo taakkateline, niin kattotelineen hinta ei ole paha verrattuna kunnon vetokoukkutelineeseen. Pyörät ovat myös paremmin suojassa parkkipaikoilla.

Auton katolle mahtuu useita tällaisia telineitä joten sitten pyöriäkin mahtuu useampia.

Tämä juttu on osa isompaa ForDummies – osiota johon aiomme kirjoittaa vastauksia yleisesti paljon kysyttyihin kysymyksiin pyöräilyn saralta ja sen vierestä.

Tags:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.