Ohessa Team Tuskan Laten pohdiskelua ja kokemuksia sähköavusteisista polkuohjuksista.

Sähköpyörä on todella hauska laite ja tullut varmasti jäädäkseen. Onko se pyöräilyä vai onko se sähkömopoilua?

Viimeisen kahden vuonna aikana minulla on ollut kolme täysi erilaista sähköpyörää. Rocky mountainin DH alustalle rakennettu 1000 watin offroad pyörä, työmatkalle ja tieliikenteeseen soveltuva max. 25km/h rajoitettu 250W moottorilla varustettu Giant 26″ jäykkäperä ja ehkä kaikkein hauskin: 20″ bmx johon oli sovitettu 250W sähkösarja.

Mielestäni sähkömaastopyöräily on ihan oma lajinsa, tai ainakin alalaji. Omat kokemukseni hissi- ja enduromaastopyöräilystä ja offroad-moottoripyöristä 20-vuoden ajalta antavat hyvän vertailukohdan. Mielenkiintoista on nähdä Himoksella luomupyörien ja sähköpyörien ek-kellotuksien erot.
Suomessa sähköpyörien yleistymistä rajoittaa selkeästi talvi ja sen aiheuttamat vaativat olosuhteet komponenteille, ennen kaikkea akuille. Akun käyttöaika kun pienenee huomattavasi ilman kylmetessä. Myös hintapaineet ovat haasteena kun laadukkailla alustoilla olevien täysjoustojen hinnat nousevat yli 5000 euron. Sähköpyöräilyn yleistymistä tukee kyllä mopokortin ja mopojen vakuutusten korkea hinta. Lyhyillä matkoilla se on lähes yhtä nopea kun mopo, ei kuluta bensaa eikä haise. Sähköpyörä on varmasti erinomainen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto mopolle.

Omia havaintoja maastoajosta. Maastosähköpyöräily on yhtä rankkaa kun polkemalla, vauhtia vaan on huomattavasti enemmän ja ylä- ja alakropan balanssi hieman vastaava kun hissipyöräilyssä. Onhan se todella hauskaa kun DH pyörällä voi painella ylämäkeen 35 km/h ja tasamaalla siirtymiä ajaa 45 km/h jalkoja hapottamatta. Teknisissä ylämäissä kuolokohtia ei tule, vaan tasainen veto jota voi lisäksi säädellä poljinvoimalla, auttaa nousemaan todella vaikeistakin paikoista. Sähkömoottorin vääntö mahdollistaa rivakat kiihdytykset kroppaa väsyttämättä.

Tekniikasta: Periaatteessa sähkömoottoreita on kahta tyyppiä; napa- ja keskiömoottoreita.
Tyypillisesti napamoottori korvaa joko perinteisen etu- tai takanavan. Maailmalta löytyy 2wd-mallejakin. Napamoottorin etuna on sen hyvä hyötysuhde ja huonoa sen tuoma paino pyöriviin jousittamattomiin massoihin. Isommissa hypyissä uuteen painojakaumaan kannattaa totutella koska painava takanapa voi aiheuttaa roikkumisen/laahaamisen tunnetta. Keskiömoottori mahdollistaa pyörän omien vaihteiden käytön jolloin moottori on helppo pitää parhaalla vääntöalueella. Myös pyörän lisääntynyt omamassa on paremmin balanssissa kun moottori on pyörän keskellä. Keskiömoottorin huonona puolena on että se asettaa alunperin polkemiseen suunnitellut komponentit todella kovalle rasitukselle ja lyhentää niiden käyttöikää huomattavasti. Tekniikan kehittyessä saadaan varmaan sähköpyöriin suunniteltuja kestävämpiä komponentteja.

Ajaminen maastossa ei ole maastopyöräilyä, eikä myöskään prätkäenduroa vaan se on jotain siltä väliltä. Jouduin opettelemaan kokonaan sähköpyörälle sopivan oman ajotyylin. Siinä missä tavallisella maastopyörällä voi keventää keulaa ja Bunnyhopata esteiden/ojien yli kepeästi, sähkökomponenttien tuoma 6-10 kg lisäpaino kangistavat pyöränkäsittelyä ja se vaatii ennakoivampaa ajotyyliä. Myöskään pienen sähkömoottorin teho ei taas riitä prätkämäiseen ”käännä kaasulla mutkaan” tai ”kevennä ojan yli kaasulla” – ajotapaan. Sähköpyörien moottoreissa ei ole myöskään 4-tahti enskoista tuttua moottorijarrua joka helpottaisi tuntumaa mutkassa. Mutta oikein syheröisellä ja kapealla polulla osaavissa käsissä kevyt sähköpyörä antaa kelpo vastuksen prätkäenduroille kun painoero on kuitenkin n. 20 vs. 95 kg. On myös hyvä huomata että jarrupaloja ja renkaita kuluu sitten ihan toiseen tahtiin kun perinteisellä polkemisella.

Klassinen keskustelu kiekkokoosta. 26-27,5-29. Jos painopiste on maastoajelussa, sähköavusteisessa 26-27,5 riittää. Luomupyöräilyssä isommalla kiekkokoolla haetaan parempaa rullaavuutta, pitoa ja esteiden ylityskykyä. Sähkömoottori kompensoi nämä kaikki, mutta lisääntynyt pyörän omapaino syö ketteryyttä. Laatumerkkien 27,5″ sähköistetyt tykit tulevat varmasti antamaan paljon vastinetta rahalle. Sähköistettynä perinteisempi 26-tuumainen voi saada uuden elämän huokeammalla budjetilla. Ainakin ajamisen hauskuuskerroin nousee uudelle tasolle.

Niille jotka eivät asu hissin ala-asemalla ja haluavat treenata euroopan pitkiä baanoja varten, on sähköpyörä mainio harjoitteluväline. Harrastelijalle kevään ensimmäiset ylämäet sujuvat hymyssä suin ja näin syke pysyy oikealla alueella ja kuski voi aidosti nauttia ajamisesta. Sähkömoottori helpottaa ajamista ja madaltaa kuntokynnystä ja varmasti tuo mukanaan kokonaan uusia harrastajia maastopyöräilyn pariin.
Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sähkömaastopyörää!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.