Elämä ei ole aina helppoa, varsinkaan kun hankinnassa on uusi kaksipyöräinen menopeli! Jos tarpeena on ympärivuotinen kaupunkipyörä, joka kulkee yhtä vaivattomasti kuin oma ”parempi” harrastepyörä, niin yleensä päätyy ratkaisuun jota ei komeudessaan uskalla jättää parkkiin yleisille paikoille.  Budjetinkin kanssa on niin ja näin, jos kasaa osista juuri haluamansa unelmakulkineen niin sukanvarren täytteelle voi sanoa hyvästit. Vaihtoehtoisesti voi hankkia halvalla niinkutsutun Keikka-Crescentin(tm), jolla matka toki onnistuu mutta ei välttämättä kovin nautinnollisesti, samoin sen vauhdin kanssa voi olla vähän niin ja näin.

Niinpä olisi löydettävä jotain tältä väliltä; tavallisen näköinen pyörä, joka kuitenkin kulkee maukkaasti.  Työmatkatykki, joka ei näytä seksikkäältä pyöräkaupan mainokselta. Fillari, joka kulkee luotettavasti pakkasessa ja loskassa, ja joka ei rapaa kuskia yltä päältä märäksi.

Polkupyörälähetit ovat pyöräilyn ammattilaisia, ja heiltä on hyvä ottaa hieman mallia siitä miten asiaa voi lähestyä: yksinkertaistamalla. Vähemmän komponentteja tarkoittaa luotettavampaa toimintaa, vähemmän huoltoa ja vähemmän varastettavaa. Mitä vähennettävää kaupunkipyörässä sitten on? Vaihteet. Yhdellä sopivasti valitulla välityksellä harrastaja (joka sinä olet, jos olet lukenut tänne asti) suoriutuu päivittäisistä reiteistään kunnialla. Jarruista en lähtisi luopumaan, koska hektisessä kaupunkiliikenteessä kaikki pysäytysvoima ainakin allekirjoittaneella on tarpeen. Levyjarruja ei kannata valita, koska ne näyttävät pahimmillaankin hyviltä ja saattavat kelvata pitkäkyntiselle. Joustohaarukka. Kaupungissa ei edelleenkään tarvitse saati kannata käyttää joustokeulaa. Sen ominaisuudet ovat tällöin vajaakäytössä, ja yleensä joustokeulan ulkonäkö houkuttaa voroja kuin magneetit metallia.

Ratapyörä tai vanha piiskattu maantiepyörä kuulostaa parhaimmalta hankinnalta tässä vaiheessa. Kuitenkin normaalissa katuelämässä työmatkalla arvostaa kunnon rapakaaria, jolloin jotkut runkomallit ja etuhaarukat putoavat pois listalta. Myös leveiden nastarenkaiden sovittaminen talvella voi käydä tiukaksi. Näin ollen varteenotettavaksi ehdokkaaksi voisi ottaa myös 29″ renkailla varustetut täysjäykät sinkulamaasturit, joita ainakin syksyllä 2010 on saanut edukkaasti tarjouksista (Haro Mary SS lähtee nyt törkeän halvalla). Mahtuu alle sitten kunnon nastat, ja rapakaaretkin saa asennettua helposti. Mutta tällaisissa pyörissä vaarallista on aina vaan ulkonäkö, sillä sopivan aggressiivisella värillä (esim. baby blue) varustettu maasturisinkula on pyörätelineessä vähintäänkin vetävän näköinen. Oi voi.

Mikä siis avuksi? Onhan vielä vaihtoehtona esimerkiksi Surly Steamroller, joka on ainakin osittain suunniteltu kyseistä yleiskäyttöä varten. Löytyy tilaa rapakaarille ja nastarenkaille ja kaiken maailman kiinnikkeitä on rungossa muutenkin. Hinta vain karkaa taivaan tuuliin, haetaanhan tässä nyt edes kohtuullisen hintaista vaihtoehtoa.

Ehkä absoluuttista ratkaisua ei ole ja nämä kaikki ovat ratkaisuja: halpa tai ikivanha keikkapyörä pappamaisella ajoasennolla ja rämisevillä lokareilla, poikkeuksellisen tilavalla rungolla varustettu maantie/ratasinkula, täysjäykkä maasturisinkula tai juuri tätä varten komponenteista rakennettu yleispyörä. Voi valinnan vaikeutta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.