Team Tuska hommasi Shockwizin parantaakseen omaa elämänlaatua.

Quarq Shockwiz on lähtenyt liikkeelle SRAMin pohjustamasta Kickstarter-projektista vuonna 2016. Lyhyesti kuvattuna Shockwiz mittaa ja antaa iskunvaimennuksen säätöön ohjeet sisäänrakennetun kiihtyvyysanturin ja ilmanpaineanturin avulla.

Shockwiz-yksikkö kiinnitetään iskariin tai keulaan nippusiteillä ja ilmanpaineletku ruuvataan kiinni ilmajousen schrader-täyttöventtiiliin. Mittari kalibroidaan iskareille ja keuloille erikseen. Mittausyksikkö kommunikoi bluetoothilla kännykkään ladattavan sovelluksen kanssa.

Sitten ei muutakuin ajamaan ja vertaamaan sovelluksen antamia säätöehdotuksia. Appi kertoo milloin mittaus on riittävän luotettava (confidence) tai neuvoo polkemaan ylämäkeen tai esimerkiksi ajamaan rockgardenissa. Testiemme pohjalta riittävän luotettava mittaus voidaan saavuttaa jo noin kymmenessä minuutissa 1-2 kilometrin ajolla. Shockwizissä on neljä perusohjelmaa: efficient (XC), balanced (trail), playful ja aggressive (DH). Saatuja mittauksia voi vaihtaa eri ohjelmille lennosta. Shockwiz kertoo käytännönläheisesti, mihin suuntaan vaimennuksia tulee säätää. Säädön jälkeen aloitetaan uusi sessio ja homma toistetaan niin monta kertaa, että alustasta saadaan mieleinen.

Kenelle Shockwiziä voisi sitten suositella? Aloittavalle maastopyöräilijälle aina edistyneempiin kuljettajiin asti. Huomioitavaa on, että oma ajovauhti ja -tyyli vaikuttaa selkästi mittaustuloksiin ja säätöehdotuksiin. Optimaaliseen alustan toimintaan päästäänkin säätämällä alusta jokaiselle alustalle erikseen. Hissimäkeen ja bike parkkiin jämäkämpää ja niin edelleen. Huomioitavaa on myös että perusiskareissa ei ole kaikkia säätöjä ulkoisesti vaan ne tulee shimmata ammattilaisen toimesta. Mutta tähänkin Shockwiz antaa suuntaviivat jolla alusta saadaan kuljettajalle sopivaksi. Yksikkö toimii suuntaa antavasti myös jäykkäperän keulassa. Plussana on myös Shockwizin tarkka painemittari jolla ilmajousen painetta on kätevä säätää jopa 1 psi:n tarkkuudella. Tuska suosittelee testaamaan laitetta!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.